לאזן את הברזל בגוף
תפקידי הברזל בגוף
לברזל תפקיד חשוב בגופינו שכן הוא תורם ל-
- העברת חמצן מהריאות לתאים
- תהליך יצור האנרגיה בגוף
- תפקוד התקין של מערכת החיסון
אופן ספיגת הברזל לגוף
הברזל נכנס לגופינו בעזרת ספיגתו ממערכת העיכול לתוך מערכת הדם. במצב הבריא, אנו סופגים ברזל בצורה אופטימלית באופן שיהיה בתוכנו איזון של ברזל, כלומר לא בעודף ולא בחוסר.
הגוף שלנו פועל בהרבה מיקרים לפי חוק בטבע הקרוי "מינימום-מקסימום". במקרה של הברזל, מינימום ברזל במזון יניב מקסימום ספיגה שלו בגוף בעוד שכמות ענקית של ברזל תביא לספיגה מינימלית. חוק זה פועל הפוך מתעשיית תוספי התזונה המכילים ויטמינים ומינרלים בכמויות גדולות בהרבה ממה שהגוף מסוגל לספוג.
השפעת חוסר ברזל בגוף
חוסר ברזל יכל לגרום לעייפות, לחולשה, לנדודי שינה, לחוסר תאבון, להתעייפות מהירה בשרירים ועוד סימפטומים.
לנשים בגיל הפוריות יש יותר צורך בברזל מאשר לגברים מאחר והאישה מאבדת דם בזמן המחזור החודשי שלה.
השפעת עודף ברזל על הגוף
מנגד, עודף של ברזל מזיק לגוף ויכול לגרום לסימפטומים שחלקם מאוד לא נעימים. לדוגמא, ברזל הוא יסוד מחמצן ולכן מעודד יצור רדיקלים חופשיים אשר יכולים לגרום לתהליכים דלקתיים בגוף.
כאשר לוקחים יותר מידי ברזל למשל מתוספי מזון – טבעיים או לא – אז הגוף צריך לזרוק הרבה ברזל החוצה (כדי להבין זאת טוב יותר, יש לקרוא את הכתבה לפנות את הפסולת) ואז מתחיל תהליך של חולי שבו הגוף מאבד מהיכולת שלו לספוג את הברזל בצורה האופטימלית. עובדה שאצל אנשים שנוטלים ברזל מתוספי מזון, רוב הברזל שהם נוטלים נזרק בצואה. כאשר הברזל יצא מאיזון, נוצרים סימפטומים לא נעימים כגון הרגשה לא נעימה, עייפות, חולשה, חוסר תיאבון וכו'. ברוב המקרים אנשים לא מקשרים שתופעות אלה קשורות לחוסר האיזון של הברזל בגוף.
קילקול איזון הברזל יכול לעבור לדור הבא. ראינו בקליניקה שלנו מקרים שנשים בהריון נטלו ברזל בעזרת תוספים וכתוצאה, גם האמא וגם העובר איבדו את איזון הברזל. למשל הילד נולד עם עודף או עם חוסר של ברזל.
חוסר ברזל אצל האדם ברוב המקרים אינו תלוי בתזונה שלו (טבעוני, צמחוני או אוכל כל) היות שהבעיה היא לרוב בספיגה של הברזל ולא ממחסור במזון שאנו אוכלים.
להחזיר את האיזון של הברזל
כדי לפתור את בעית חוסר הברזל, כדאי לטפל בשורש הבעיה. צריך להחזיר לגוף את האיזון הטבעי שלו ביחס לברזל.
הטיפול ההומאופתי מחזיר לגוף את האיזון של הברזל.
בזמן ההבראה ההומאופתית דרוש לצרוך מזון בצורה נכונה כדי שהגוף יכיל את כמות הברזל הדרושה עד שהטיפול ההומאופתי ישיג את ההשפעה שלו.
מזונות שמשפיעים על איזון הברזל
מקורות המזון
אין ספק שהברזל ממקור מן החי (כלומר מבשר, עוף, ביצים, דגים וחלב, המגיע בצורת heme) נספג יותר טוב בגוף אבל הוא מגיע יחד עם הורמונים, אנטיביוטיקה, כולסטרול ותוצרי דלקת. אף אחד לא רוצה להכניס את כל זה לגוף שלנו. בנוסף בשר כשר מכיל פחות ברזל מהכמות המתועדת במחקרים שנעשו בחו"ל, היות שהמלח שמוסיפים לבשר לצורך ההכשרה מוציא את הדם – והרבה ברזל איתו – מחוץ לבשר.
ברזל מן הצומח (בצורת non-heme) נספג בצורה קצת פחות טובה אבל עדין נספג טוב. המקורות הצמחיים לברזל, שחלקם עשירים יותר מהמקורות מן החי, מכילים גם כמויות גדולות של סיבים תזונתיים, ויטימינים ומינרלים חיוניים. בנוסף לכך הם מכילים הרבה פחות שומן רווי ופחות קלוריות ביחס למקורות מן החי. נמצא כי המקורות הטובים ביותר לברזל הם הירקות הירוקים והקטניות.
בכוס עדשים יש מנת ברזל השווה לחצי קילוגרם עוף!
להלן מובאות שתי רשימות:
- רשימה של מזונות טבעיים עשירים בברזל ושל מזונות העוזרים לספיגתו.
- רשימה של מזונות הפוגעים בספיגת הברזל בגוף. רצוי להימנע מהם ככל האפשר.
מזונות טבעיים עשירים בברזל:
- עלים ירוקים כמו: חסה, קייל, רוקט, כרוב,ברוקולי,חוביזה,פטרוזיליה ועוד. ניתן להוסיף אותם לשייק פירות או לסלט.
- קטניות: עדשים, חומוס, מאש, שעועית לבנה, פול
- מיצים של: סברס, רימונים (וגם הגרגירים עצמם), סלק.
- תאנים
- תמרים (רצוי אורגניים)
- מים של צימוקים ופירות יבשים מושרים במים (רצוי אורגניים)
- מולסה
- טחינה מלאה
- אבקת חרובים
- נבטים
- דגנים: שיבולת שועל, כוסמת, בורגול, דוחן ועוד
- גרעינים: דלעת, חמניות ועוד
- אגוזים ושקדים טבעיים
שיפור ספיגת הברזל:
ויטמין C משפר את ספיגת הברזל ולכן מומלץ להוסיף יחד לעלים הירוקים פירות וירקות העשירים בויטמין C כמו: פירות הדר, גמבה וקיווי. כדאי לא לצרוך שום דבר כשעתיים לפני ואחרי דבר מה שמכיל ברזל כדי לאפשר עיכול וספיגה מקסימליים.
רשימת המזונות הפוגעים בספיגת הברזל:
- מוצרי חלב
- כל סוגי התה: שחור,לבן,ירוק וכו'
- קפאין: קפה, קקאו, שוקו, קולה
- חומצה אוקסלית מורידה את הספיגה של הברזל כי היא קושרת אליה את המינרלים שנמצאים איתה ומוציאה אותם יחד בשתן (לא יכנסו לזרם הדם). חומצה אוקסלית מצויה ב: עלי תרד, עלי מנגולד ועלי סלק.
- חומצה פיטית מורידה את הספיגה של ברזל, אבץ, סידן ומגנזיום. נמצאת בדגנים, קטניות, אגוזים וזרעים. כדי להוציא מהם את החומצה הפיטית ניתן להשרות ולהנביט את המזונות הללו . דגנים, אגוזים וזרעים-להשרות במים לשעתיים. שקדים להשרות במים ל-6 שעות. קטניות-השריה למשך הלילה והנבטה (ראה בלוג נוסף)
- כל מזון מעובד (לרוב מזון קנוי) מאלץ את הגוף להתאמץ לעכלו ולכן עשוי לפגוע בספיגה של ויטמינים ומינרלים.
מחסור בויטמין B12 או מחסור בחומצה פולית יכולים לגרום למחסור בברזל.
סיכום
אנו מקווים שמאמר זה סייע לכם להבין שאנו אחראים על בריאותינו ועל רמות הברזל בגופינו. הברזל מצוי בטבע בשפע ואם נאכל את המזונות הנכונים נצליח לאזן את רמות הברזל בגוף ללא צורך בתוספי תזונה כימיים.